21 Ocak 2016 Perşembe

The Jews / Yahudiler

I dont like writings without pictures. But i couldnt ask a Jew "Hey could i take your picture?". I could be misunderstood.

Fotoğrafsız yazılardan hoşlanmam ama  bir yahudiye "hey resmini çekebilir miyim" diye soramazdım. Yanlış anlaşılabilirdim. .

When I went to Jewish neighborhood on October 2014, it was same year that Israel had attacked to Palestine unsurprisingly on Ramadan that is the holy month in Islam. These attacks still go on. So, Observing the Jews was important for me.

First of all, it was so interesting to see a hanged Israel flags. Because, It is not a usual situation in Turkey. we are not supporting Israel due to all of its attacks to Palestine. So In Turkey, you can never see a hanged Israel flag, except its embassy.

Ekim 2014'te yahudi mahallesine gittiğimde, bu İsrail'in, şaşırtıcı olmayan bir şekilde, mubarek Ramazan ayında Filistin'e saldırdığı yıldı. Bu saldırılar hala devam ediyor. Yani, Yahudileri gözlemlemek benim için önemliydi. 


Her şeyden önce, asılmış İsrail bayrakları görmek benim için çok farklı bir durumdu. Çünkü bu, Türkiye'de, olağan dışı bir durumdur. Filistin'e saldırmalarından dolayı İsrail'i savunmayız. Yani, Türkiye'de asla asılı bir İsrail bayrağı göremezsiniz, elçilikleri dışında.


I was going to market close to our Home maybe 3 or 4 times at week. At this neighborhood, seventy or eighty per cent of people were Jews.Jews were probably Orthodox-Jewish that means they are very religious. Jewish men were wearing black long wide jackets and black hats. Some of them had long sideburn. And Some of them, even little boys, were wearing black caps instead of their hats. The caps's name are kipa. It seemed made of velvet pattern. And the Jews women that i suppose only married women, usually were hiding their hair with black scarfs or wigs. Young girls werent. Also Jews women were wearing long skirt. These skirts usually had modest color and pattern, mostly they were black.

Haftada 3 ya da 4 defa markete gidiyordum. Mahallede insanların yüzde yetmiş-sekseni yahudiydi. Diğerleri değil. Muhtemelen yahudiler, Ortodox yahudileriydi. Yani çok dindarlar. Yahudi erkekler siyah geniş uzun ceket ve siyah şapka giyiyorlardı. Bazılarının uzun favorileri(kulak yanındaki saç) vardı. Ve bazıları, küçük erkek çocukları bile, şapka yerine siyah başlık takıyorlardı. Bu başlıkların ismi "kipa"dır. Kadife bir dokudan yapılmış gibi gözüküyorlardı. Ve yahudi kadınlar, zannediyorum sadece evli olanlar, genellikle saçlarını siyah bir örtü ya da bir perukla gizliyorlardı. Genç kızlar gizlemiyordu. . Ayrıca uzun etek giyiyorlardı. Bu etekler genellikle gösterişsiz renk ve desene sahipti ve çoğunlukla siyahtı. 


Jews were very picky in eating. They dont eat meat with dairy products. And they dont eat bacon. Therefore, the markets and the shops at Jewish neighborhood didnt sell food with bacon and with Lard. The market close to our Home had a speacial area at market for Jews. I dont know reasons of these.

Muslims dont eat pork and other pork products,too. But we can eat meat with milk and we dont use alcohol in our foods and drinks.

Yahudiler çok fazla yemek seçiyorlardı. Eti, süt ürünleriyle yemiyorlar. Ve domuz eti de yemiyorlar. Bu yüzden yahudi mahallesindeki marketler ve dükkanlar domuz ve domuz yağlı yiyecekler satmıyorlardı. Orada domuz eti satmayan büyük bir market olmasına rağmen markette yahudiler için özel bir alan vardı. Bunun sebebini bilmiyorum


Müslümanlar da domuz ve domuz ürünü yemezler. ama biz eti sütle yiyebiliriz ve yemeklerimizde ve içeceklerimizde alkol kullanmayız.


I didnt observe reasons of that but Jews men were going to synagogue which i had learned there was a school for Jews, everyday.
And the doors of them. Usually they were puting a symbol or sort of amulet on their doors.  Or some of them had doorplates that incudes hebrew words.
I just have learned only word that was Shalom in Hebrew. It was using as "Selam" in our language. But i have never used it. usually I am just saying "hi" to neighbors. Espeacially, to that old woman who was waiting her son sitting on the armchair in lobby, everyday.


Bunun nedenlerini gözlemlemedim ama yahudi erkekler her gün, sonradan yahudiler için bir okul olduğunu öğrendiğim sinagoga gidiyorlardı.
Ve onlarım kapıları. Genellikle kapılarının üzerine bir sembol ya da bir nevi tılsım asıyorlardı. Ya da Bazılarının ibranice kelimeler içeren kapı isimlikleri vardı.
İbranice yalnızca bir kelime öğrendim: Shalom (Şalom). Bu bizim dilimizdeki "Selam" olarak kullanılıyor. Ama onu hiç kullanmadım. Genellikle komşulara ingilizce selam veriyordum. Özellikle, apartman lobisinde koltuğa oturup her gün oğlunu bekleyen o yaşlı bayana.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder