6 Ocak 2016 Çarşamba

Buses, Street animals, The Garden / Otobüsler, Sokak hayvanları, O bahçe

Date: 9/30/2014

Tarih: 30/9/2014

This is the first meet with Cleveland Museum of Art (CMOA).

Mudejar had gone to work and we would went to trip to university area.

We went out from home. I had been viewing flat's holes. Flat had 7 storeys and a lot of residants. The floors was covered with rug. It was always very clean. When the our door open, Mandal tried to escape  from home. Sometimes he achieved his goal. But he turns back again. Because, stairs at holes were hidden with doors.The Mandal Escaping is below:

Bu benim Cleveland Sanat Müzesiyle ilk tanışmamdır.

Mudejar işe gitmişti ve biz de üniversite bölgesini dolaşmaya gidecektik. 

Evden dışarı çıktık. Apartmanın hollerini gözlemliyordum. Apartmanın yedi katı ve bir çok sakini vardı. Zemin halıyla kaplanmıştı. Daima çok temizdi. Bizim hapımız açıldığı zaman Mandal evden kaçmaya çalışır. Bazen amacına ulaşır. Ama geri döner. Çünkü, hollerdeki merdivenler kapılarla gizlenmiştir. Mandal kaçışı aşağıdaki videoda:









I have talked you about our neighborhood before. The flat consisted of approximately eighty-five per cents Jews. Jews had putted special materials on their home doors. This materials had 10-12 cantimeteres length and 2-3 cm width. I dont still know what their functions was but they seemed an amulet or a depicter indicator. Some doors had some letter that is from hebrew, on their own surfaces. Other neigbors was from another cultures like us.

Size daha önce komşularımızdan bahsetmiştim. Apartmanın yaklaşık yüzdeseksen-seksenbeşi Yahudiydi. Yahudiler kapılarının üzerine özel bir obje asıyorlardı. Bu materyal,
10-12 cm uzunluğunda, 2-3 cm genişliğine sahipti. Hala işlevinin ne olduğunu bilmiyorum ama bir cevşen ya da tanımlayan bir gösterge gibi görünüyordu. Bazı kapıların kendi yüzeylerinde ibranice harfler vardı. Diğer komşular bizim gibi başka kültürlerdendi.

The lobby of flat was two storeys height and spacious area. There were classical sytle furnitures inside of lobby for waiting. Usually i saw an old woman that waiting her son at lobby. She always was greeting us. 

Apartmanın lobisi iki kat yüksekliğindeydi ve ferah bir alandı. Lobi içinde, beklemek için klasik tarzda mobilyalar vardı. Genellikle lobide oğlunu bekleyen yaşlı bir kadın görürdüm. Daima bize selam verirdi.

The car was at Mudejar. We have to use bus to go to university area. The bus stop was closed the flat. Buses seemed like buses from Turkey. But i realized pretty differences between them, Buses of US has especial clips for linking bicycles. For instance, you ride your bike, ride ride, then you tire and decide to get on bus, you can link your bike to front of bus by helping bus driver. In Turkey, paying to buses were differences every city. At İstanbul, usually the "akbil" is used (it seems little magnet with chip, you can download cashs into it, like credit card). At Ankara, my city, you use a card as paying cashs. But some buses has a exrtra staff as a cashier in Ankara. At Cleveland, there was a case near driver for paying. And.. it was so interesting that there is a very long rope mounted to first window from last one. If you want to get off, you pull it to yourself. As though it is a historical act.

Araba Mudejardaydı. Universite bölgesine gitmek için otobüs kullanmamız gerekiyordu. Otobüs durağı apartmana yakındı. Otobüsler, Türkiye'dekiler gibi görünüyordu. Ama ikisi arasında sevimli farklılıklar farkettim. Amerika'nın otobüsleri, bisikleri bağlamak için özel klipslere sahip. Mesela, bisiklet sürüyorsun, sürüyorsun sürüyorsun, sonra yoruluyorsun ve otobüse binmeye karar veriyorsun. Bisikletini şoför yardımıyla otobüsün önüne bağlayabiliyorsun. Türkiye'de otobüse ödeme yapmak her şehirde farklıdır. Istanbul'da akbil kullanılır genellikle. (küçük çipli bir magnet gibi görünür, içine para yüklersin, kredi kartı gibi) Ankara'da, benim şehrimde, bir kart kullanırsın para ödeme olarak. Ama bazı otobüslerin fazladan bir çalışanı olur kasiyer gibi. Cleveland'da şoförün yanında bir kasa vardır, ödeme yapmak için. Ve, çok ilginçti, ilk pencereden sondakine montelenmiş uzun bir ip vardır. Eğer otobüsten inmek istiyorsan onu kendine doğru çekersin. Sanki tarihi bir eylem gibi :))


insıde the bus / otobus içinden


We pulle long rope and the alarm went off. We got off the bus. I still remember that stop. We were passing through treesin to park and a electrical box. that its surface was painted with humans figures. After that we crossed and arrved the stone railing at begining of the museum's park. I dont remember how many picture did i take:D There was a wonderful amazing fresh landscape! Behind of rails, there was a big park which had little pond. Some students were painting looking at specific points; the museum, historical church, clear pond... If you go down from rails with stone stairs, you meet the bronse sculpture, Night Passing Earth to Day. Night and day were represented as two humans.

Uzun ipi çektik ve alarm çaldı. Otobüsten indik. Hala o durağı hatırlarım. Parkın içindeki ağaçların arasından geçiyorduk. Ve yüzeyi insan figürleriyle boyanmış elektrik kutusunun yanından...Sonra karşıya geçerdik ve Müzenin bahçesinin başlangıcındaki taş korkuluklara ulaşırdık. Orada kaç fotoğraf çektiğimi hatırlamıyorum. Muhteşem olağanüstü bir manzara vardı. Korkulukların arkasında minik bir göleti olan büyük bir park vardı. Bazı öğrenciler özel noktalara bakıp resim yapıyorlardı; müzeye, tarihi kiliseye, temiz gölete bakıyorlardı. Eğer taş merdivenlerle korkuluklardan aşağı inerseniz bronz bir heykelle karşılaşırsınız. Gece, dünyayı gündüze devrediyor. Gece ve gündüz iki insan olarak temsil edilmiş.


bus stop / otobus durağı

the electrical box / elektrik kutusu
 rails / korkuluklar

to the museum / muzeye doğru

the sculpture/ heykel

lagoon/ gölcük



And squirrels..what! yes i am serious. Welcome to America.. Ta daaaa. Every green areas are full of squirrels. When i saw a squirrel, i thought that is so abnormal situation and screamed wonderingly.. "Pantherars! look! a squirrel right there!!". Pantherars: "Yes, what are you screaming?"
Well.. in Turkey, the street animals are cats, dogs, pigeons. At Cleveland, you can see more different animals instead of cats, dogs etc. My older sister loves squirrels. She believe she has a connection with squirrels. I shooted a video for her.
You can see the video:



Ve sincaplar... Ne! evet ciddiyim. Amerikaya hoşgeldinizz.. ta taammm.. Her yeşil alan sincaplarla doludur. Ne zaman bir sincap gördüm, bunun anormal bir durum olduğunu düşündüm ve şaşkınlıkla çığlık attım. "Pantherars, bak! orda bir sincap var!" Pantherars: "Evet, niye çığlık atıyorsun?"

Yani, Türkiye'de, sokak hayvanları kediler köpekler ve güvercinlerdir. Cleveland'da kedi köpek yerine başka hayvanlar görebilirsiniz. Benim ablam sincaplara aşık. Sincaplarla arasında bir bağ olduğuna inanır. Onun için video çektim. Videoyu aşağıda görebilirsiniz:




The other street animals which i saw, i will talking later. 

Then, we continued walking passing into the garden.

Gördüğüm diğer sokak hayvanlarından sonra bahsedeceğim. 

Sonra yeşil bahçenin içinden geçerek  yürümeye devam ettik...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder