25 Aralık 2015 Cuma

Chicago Architecture Tour / Şikago Mimarlık Turu

To Downtown / Şehir Merkezine doğru
Date: 9/27/2014 Saturday

Follow your interests where you are.

The Chicago was full of my interests, actually, one of my interests was Chicago. Because, when i was at University, we have been studying on the history of the contemporary architecture. We have learned The History of Chicago's structiring and its urban design. Therefore, this city was all of my knowledge what i learned about Chicago.



Tarih: 27/9/2014 Cumartesi

İlgini çekenleri takip et, her neredeysen.

Şikago, benim ilgimi çeken şeylerle doluydu. Aslında ilgimi çeken seylerden biri Şikago'ydu. Çünkü üniversitedeyken Çağdaş Mimarlık Tarihi üzerinde çalışmıştık. Şikago'nun yapılaşmasını ve onun kentsel tasarımını öğrenmiştik. Bu yüzden bu şehir benim Şikago hakkında öğrendiklerimin hepsiydi.







The Urban of it was designed on gridal planning. You see that on its maps what i mean. And the Streets are like duble-layer. But actually the second layer are a railway on the first layer. Thus, a lot of streets was so loudly. You can see the sky while you are walking on the roads. There are large yard between the buildings. So the skyscapers of this city are not block your looking angle to Sky. The whether is usually windly. Chicago has many contrast patterns which are the buildings, large green areas and water features with a lot of bridges.


Kentsel tasarımı Gridal şekilde tasarlanmıştır. Şikago'nun haritasına bakarsanız ne dediğimi anlayabilirsınız. Ve sokakları çift katmanlı gibidir. Ama aslında ikinci katman, birinci katmanın üzerindeki bir demiryoludur. Dolayısıyla birçok sokak çok gürültülüydü. Cadde üzerinde yürürken gökyüzünü görebilirsiniz. Binalar arasında geniş alanlar vardır. Yani gökdelenler gökyüzüne bakış açını engellemez. Hava genellikle rüzgarlıdır. Şikago pek çok kontrasta sahiptir ki bunlar binalar, geniş yeşil alanlar, su öğeleri ve köprüler.





Architecture Tour/ Mimarlık Turu
Before 1871, whole city had made of wooden buildings. At 1871,unfortunately it had burned to ashes after it fired. Then, engineerings had discovered how they can construct resistant buldings. Concrete with steel. The large glasses were used as windows first-time. However, The high-rise buildings were founded. The Chicago Ecole was born. I mean grand-grandfather of skyscapers lives in this City. One of these ancestors is The Auditorium by Adler&Louise Sullivan.

1871'den önce bütün şehir ahşap yapılardan oluşuyordu. 1871'de, ne yazık ki yanarak küle döndü. Böylece mühendisler, nasıl dayanıklı yapılar yapılabileceğini keşfetti. Beton ve Demir. Büyük-geniş camlar ilk kez kullanıldı, pencere olarak. Bununla birlikte yüksek katlı binalar bulundu. Şikago ekolü doğdu. Demek istediğim, gökdelenlerin büyük büyükbabaları bu şehirde yaşamaktadır.Bu atalardan biri Adler ve Louise Sullivan'a ait Oditoryum yapısıdır.


After we had pretty breakfast, we joined to Arhitecture Tour. It was touring with a boat on Chicago's veins. The boat was full of tourists such as us. I realized that when we were in a queue of tickets, always an Indian family were waiting behind or front of us. It was nice, because, i had watched a lot of movies that made by Bollywood and i wonder of Indian culture.

Sevimli bir kahvaltıdan sonra Mimarlık turuna katıldık. Bu, bir botla Şikago'nun damarları üzerinde yapılan bir turdu. Bot, bizim gibi bir çok turistle doluydu. Şunu farkettim ki ne zaman bir bilet sırasının içinde olsak, daima Hintli bir aile arkamızda ya da önümüzde oluyordu. Bu güzel bir şey çünkü bir çok Hint filmi izledim ve Hint kültürünü merak ediyorum.


The Guide told stories of each buildings. Some building's stories were very weird (you have to read about civic opera house. It has very frivolous story.) Some stories were very technical.

Interestingly, i saw a selfie stick first time at this tour..lol.


Gezi rehberi her binanın hikayesini anlattı. Bazı binaların hikayesi çok tuhaftı (Civic Opera Binası'nın hikayesini okumalısınız. Çok ciddiyetsiz bir hikayeydi.) Bazı binaların hikayesi ise çok teknikti.

İlginç bir şekilde selfie çubuğunu ilk kez o turda gördüm :D



 We are muslims. We had to perform Salaat (we do that 5 times in a day; at after the sunrise, afternoon, after the sunset, evening and night.) we were lucky that there was a Masjid in Downtown. Thats so impressive finding your religious fellows at another countries. I believe that you can understand me if you find your religious fellows at another country, what i mean when you have same feelings. The building used as a masjid (Downtown Islamic Center) was on the state Street. It has a text that was "avenue" with big letter font on its front facade. The man who we thought probably he was from Pakistan, greeted us with Selam. Apperantly, this foundation would hold an organization for Eid, because some posters was hanged on the walls and doors.



Biz Müslümanız. Namaz kılmalıydık. (Bunu günde 5 kez yapıyoruz. Güneş doğmadan önce, Öğle vakti, güneş batmadan önce, akşam ve gece). Şanslıydık çünkü şehir merkezinde bir mescid vardı. Din kardeşlerini başka ülkelerde bulmak çok etkileyici. İnanıyorum ki eğer kendi din kardeşlerinizi bulursanız başka bir ülkede, ne demek istediğimi anlayabilirsiniz. Mescid olarak kullanılan bina (Şehrinmerkezi Islam Merkezi), State sokağı üzerindedir.Ön yüzünde, üzerinde, büyük harflerle yazılmış "avenue" yazısı bulunmaktadır. Pakistanlı olduğunu düşündüğümüz bir adam bizi Selamla karşıladı. Görünüşe göre bu kuruluş bir organizasyon düzenleyecekti, Kurban bayramı için. Çünkü duvarların ve kapıların üzerinde posterler asılıydı.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder