18 Mart 2016 Cuma

The Fallingwater / Şelale Evi

DATE: 11 October 2014
TARİH: 11 Ekim 2014

The day was "Meeting with the Master of the American Architects"
Gün, Amerikan Mimarlarının Ustasıyla tanışma günüydü.

We arranged a plan that was like other weekends. We had decided to go to Pittsburgh the city. Pittsburgh is in Pennsylvania State. That state is near Ohio State. It is about 2,5 hours far from Ohio. 

I woke up and i was surfing on the net with my phone. I wonder which arhitectural buildings were in where we will go. While i searched that city on google, i screamed!!!

"Fallingwater!" 

-What? said M and P.
-I mean we certainly have to go the Fallingwater House if we go to Pittsburgh.

Diğer haftasonları gibi plan yaptık. Pittsburgh şehrine gitmeye karar verdik. Pittsburgh, Pensilvanya Eyaleti'nin içindedir. Bu eyalet, Ohio Eyaleti'nin yanındadır. Ohio'dan hemen hemen 2,5 saat uzaklıkta.
Uyandım ve telefonda internette dolaşmaya başladım. Nereye gideceksek oradaki mimari binaları merak ediyordum. Google'da arama yaptıktan sonra çığlık attım!

-Şelale Evi!!!

-Ne!? dedi Mudejar ve Pantherars.
-Demek istediğim, eğer Pittsburgh'a gidiyorsak kesinlikle Şelale Evi'ne gitmeliyiz.

the whıte poınt ıs chıcago,
the red poınt is ohıo,
the yellow one is pennsylvanıa..
usa map

Beyaz nokta chıcago
kırmızı nokta ohıo,
sarı olan pensılvanya
abd harıtası

Then i began to tell them the Fallingwater and the great master architect: Frank Lloyd Wright. It would be second meeting with him after my university education. I had a lesson about the modern architecture which was about after industrial revolation. That buildings (i mean like Fallingwater) can be count first instances. Mr.Wright was from that term. He is known his own design houses.Also he is known his style the organic architecture that means design has to be in harmony with humanity and with his environment.

Sonra onlara Şelale Evi'ni ve büyük usta mimarı anlatmaya başladım: Frank Lloyd Wright. Bu benim ikinci tanışmam olacaktı üniversite eğitimimden sonra. Sanayi Devriminden sonraki o modern mimarlık hakkında bir dersim vardı. Bu binalar ilk örnekler sayılabilir. Bay Wright, bu dönemden. O, kendi tasarladığı evleriyle bilinir. Ayrıca Organik Mimarlık tarzıyla yani "tasarım, insanlık ve kendi çevresiyle bir uyum içerisinde olmalıdır."

We found it on Google Maps. It was far from Downtown. So we had to choose one of both. The house or downtown. We had choosen the Fallingwater. 
Probably 3 hours later, we arrived there. We had learned that if we dont have any tickets, we cant trip. Whole tickets for tripping inside of the house were reserved. Only there were tickets for tripping its outside. But that tickets could be reserved for 3 hours later. We bought.

Google haritalardan evi bulduk. Şehir Merkezinden uzaktaydı. İkisinden birini seçmeliydik. Şehirmerkezi ya da o ev. Şelale evini seçtik.
Muhtemelen 3 saat sonra oraya vardık. Eğer biletimiz yoksa gezi yapamayacağımızı öğrendik. Evin içini gezmek için olan bütün biletler reserve edilmişti. Sadece evin dışını gezmek için olanlar vardı. Ama bu biletler de 3 saat sonrası için reserve edilebilirdi. Satın aldık.

the restaurant / restoran


Until we go to the house, we would do another things for spending time. Firstly we found a restaurant. Owners of there were very polite and honest people. We said them we couldnt eat any meat products. They found the convenient food for us and served us. They said us even not eat their soup due to our eating food conditions. After that lunch break  we had begun to tour around of there that open air area and discovered the Ohiopyle Park. 

O eve gidene dek vakit geçirmek için birşeyler yapacaktık.  Öncelikle bir restoran bulduk. Sahipleri çok kibar ve dürüst insanlardı. Onlara et ürünü yiyemediğimizi söyledik. Onlarda bizim için uygun yiyecekler bulup servis ettiler. Hatta onların çorbalarından içmememizi söylediler, yemek yeme kurallarımızdan kaynaklı :) Öğle yemeği arasından sonra açık havada oranın çevresini turlamaya başladık ve Ohiopyle Parkını keşfettik.

ohıopyle



That park was in Pennsylvania nevertheless its name was Ohiopyle. The season was fall and trees in the park were so amazing! 
Bu park Pensilvanya'da olmasına rağmen ismi Ohiopyle'di. Mevsim güzdü. Ve parktaki ağaçlar muhteşemdi!!

Then time was up! We went to the Fallingwater!
While we were walking to there, we passed from very amazing green areas. I can confess that afterwards i used pictures of there as background picture, for my renders on the 3D program :)
Ve vakit geldi. Şelale Evi'ne gittik.
Oraya doğru yürürken, muhteşem yeşil alanlardan geçtik. Oranın resimlerini daha sonra 3D programındaki resimlerim için arkaplan olarakkullandığımı itiraf edebilirim:)


I was so exiting when the house was getting close to us. The paths'floor that we passed, were consisting of little cutted and dispersed woods. I was affected this technical. We arrived. After we took a lot of pictures, i took my sketchbook, i had begun to draw it!

Ev bize yaklaştıkça çok heyecanlanıyordum. Geçtiğimiz patikaların zemini küçük kesilmiş ve serpilmiş tahta parçalarından oluşuyordu. Bu teknikten çok etkilendim. Ulaştık. Bir çok resim çektikten sonra çizim defterimi aldım ve O'nu çizmeye başladım!




ınto the green and on the fallıngwater / yeşillikler içinde ve şelale üzerinde

The Fallingwater was designed in 1935. Mr. Kaufmann wants Mr.Wright to design a house with based on the fallingwater at there. And the master architect decides to build it on the fallingwater. It is an outline for this house's story. Also we have learned the house's plan was designed such as though nested rectangle with a center. My teacher said us "you can think that as though it is a divided a box." Not only one mass, flowing  places to each others. So it means you can move in that places very easily. To pass from room to room very simple.

Şelale Evi, 1935'te tasarlanmıştır. Bay Kaufmann, Bay Wright'tan oradaki şelaleyi baz alarak bir ev tasarlamasını ister. Ve usta mimar, evi şelalenin üzerine inşa etmeye karar verir. Bu evin hikayesinin bir özeti. Ayrıca evin planının, sanki bir merkezle iç içe geçmiş dikdörtgenler gibi tasarlanmıştır.Hocamız demişti ki " bunu, sanki bir kutu bölünmüş gibi düşünebilirsiniz". Sadece tek kütle değil, birbirine akan mekanlar. Yani bu binanın içinde rahatça hareket edebilirsiniz. Odadan odaya geçmek oldukça kolaydır.

me at the gıftshop / hedıyelik eşya dukkanında ben


my sketch / eskizim

for more ınformatıon / daha fazla bılgı ıcın: http://www.fallingwater.org/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder